Vuoden retkikohde

Suomi100-juhlavuoden kunniaksi tämänkertaisen kilpailun teemana on historiakohteet. Voittaja on valittu yleisöäänestyksellä ja tulos julkistetaan pe 17.3.

Vuoden retkikohde -finaalissa on 10 upeaa kohdetta Suomesta:

Helsingin saaristo | Hetta-Pallas-reitti | Hossa | Ivalojoki | Koli | Kökar
Liesjärven kansallispuisto | Punkaharju | Salpapolku | Tuusulanjärvi

Bekanta dig med utfärdsmålen

Vuoden Retkikohde

Helsingin saaristo

Kohteen nettisivut

Katso video

Helsingissä on noin 300 saarta, joissa riittää nähtävää ympäri vuoden. Saaristolaivat tekevät Kauppatorilta käsin erilaisia kiertoajeluja saaristoon. Suomenlinna on paitsi yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä, myös elävä kaupunginosa, jossa asuu 800 helsinkiläistä. Vuonna 1748 perustettu Suomenlinnan merilinnoitus on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon esimerkkinä oman aikansa eurooppalaisesta sotilasarkkitehtuurista. Vallisaari ja Kuninkaansaari ovat olleet satojen ihmisten koti ja työpaikka sekä tuhansien sotilaiden palveluspaikka meren sylissä. Saarilla pääsee tutustumaan satojen vuosien sotahistoriaan. Vallisaari tunnetaan myös luotsien entisenä kotisaarena.

Hetta-Pallas-reitti

Kohteen nettisivut

Katso video

Suomen vanhin vaellusreitti, Hetta-Pallas, sijaitsee Pallas-Ylläs-tunturin kansallispuistossa. Reitti linjattiin vuonna 1934. Tunturihuippujen kautta kulkeva 55 kilometrin mittainen klassikkoreitti houkuttelee kulkijoita edelleen, talvella hiihtämään, kesällä jopa juoksemaan. Reitin molemmissa päissä voi hiljentyä saamelaisten pyhillä paikoilla, Pyhäkeroilla. Historia on läsnä myös Taivaskerolla vuoden 1952 olympiatulen sytytyspaikalla tai originellin metsähoitaja Justus Montellin majalla. Elävää perinteistä elinkeinoa voi päästä seuraamaan Ounastuntureilla Maraston poroaidalla.

Hossa

Kohteen nettisivut

Katso video

Retkeilijä saa Hossassa terveiset tuhansien vuosien takaa: värikallion seinämässä on yksi Suomen suurimpia kalliomaalauksia. Hossa on kulkijalleen lempeä: helppokulkuisen kangasmaaston polut kiertelevät upeissa harju- ja vesistömaisemissa. Hossassa on suomalaisittain harvinaisen kirkasvetinen järvien ja lampien verkosto. Alueen aktiviteetteja ovat mm. sukellus, melonta, kalastus ja maastopyöräily. Hossassa on puitteet myös esteettömään luontomatkailuun.

Ivalojoki

Kohteen nettisivut

Kohteen nettisivut

Ivalojoki vie sinut Lapin ensimmäisen kultaryntäyksen aikaan. Jokivarren Kultalat, kivikasat ja koemontut kertovat Ivalojoella 1860-luvulla alkaneesta kullankaivusta. Mikä sen parempaa kuin kuljettuasi päivän keskellä erämaata, saapua vanhan kultakämpän pihaan, tehdä tulet takkaan ja muistella ihmisen yritteliäisyyttä ja toteutumatta jääneitä toiveita?

Koli

Kohteen nettisivut

Kohteen nettisivut

Kolin ikiaikaiset maisemat ovat vetäneet puoleensa sukupolvia toisensa jälkeen. 1800-luvun lopulta alkaen Kolia tekivät tunnetuksi taiteilijat Eero Järnefeltistä I.K.Inhaan ja Sibeliukseen. Se, mitä karelianismin innoittamat taiteilijat Kolilla näkivät ja kokivat, on yhä saavutettavissa. Vaarat vanhoine majataloineen, laiduntavine kyyttöineen sekä niittyineen lumoavat niin taiteilijat kuin tavallisen vaeltajankin. Kolilla vanhat tarinat elävät edelleen. Niistä ammentavat alueen palvelut aina ohjelmapalveluista lounaspöytään, joten tarinat ovat jokaisen matkailijan ulottuvilla.

Kökar

Kohteen nettisivut

Katso video

Kökar on moderni asutuskeskus Ahvenanmaan uloimmilla saarilla. Kökarin erityislaatuinen ulkosaaristomiljöö pohjautuu jännittävään historiaan, johon kuuluu mm. hylkeenpyytäjän asuinpaikan jälkiä kolmen tuhannen vuoden takaa, fransiskaaniluostarin jäänteet noin 1450-luvulta sekä mittavat linnoitusrauniot ensimmäisen ja toisen maailmansodan ajoilta. Kökarissa on erilaisia majoituspalveluita, kotiseutumuseo ja merkittyjä vaellusreittejä historiallisten alueiden läpi.

Liesjärven kansallispuisto

Kohteen nettisivut

Kohteen nettisivut

Liesjärven kansallispuiston Korteniemen metsänvartijatilalla pääsee aikamatkalle sadan vuoden takaiseen elämänmenoon. Järven rantaan rajoittuvilla laitumilla käyskentelevät maatiaiseläimet. Perinteisin menetelmin ihmis- ja aidoin hevosvoimin viljeltäville pelloille kaikki halukkaat pääsevät kokemaan yhdessä sadonkorjuutyön raskauden ja savusaunan jälkeen puhtoisen raukeuden. Metsänvartijan aikoinaan samoilleissa metsissä on nykypäivän kulkijalle nähtävää ja koettavaa. Tauoille ja yöpymiseen Liesjärvi tarjoaa hyvät puitteet.

Punkaharju

Kohteen nettisivut

Katso video

Matkailukohteena yli kahdensadan vuoden ajan tunnettu Punkaharju tarjoaa ainutlaatuisia palveluja upeassa kansallismaisemassa. Hyvää tekevässä harjumaisemassa mutkittelevat teemoitetut reitit, jotka tutustuttavat alueen historia-, luonto- ja kulttuurikohteisiin. Talvella merkityt reitit muodostavat Lumikenkäpuiston ja kesällä Sauvakävelypuiston. Reittien varrelta löytyvät mm. Salpalinjan juoksuhaudat, Metsämuseo Lusto, Taidekartano Johanna Oras ja Luonnonvarakeskuksen puulajipuisto. Kuten kansalliskirjailijamme Topelius Punkaharjusta totesi: ”Varmaa vain on, että olkoonpa ilta tahi aamu, kesäyö tai auringonpaiste, maassamme ei ole kauniimpaa huvipuistoa”.

Salpapolku

Kohteen nettisivut

Katso video

Salpapolulla pääsee tutustumaan historialliseen, Suomen itärajan merkittävimpään puolustuslinjaan. Salpalinjaa mukaileva 50 km:n mittainen retkeilyreitti Salpapolku, tutustuttaa retkeilijän teräsbetonikorsuihin, luoliin ja linnoitteisiin. Samalla tutuksi tulee Kaakkois-Suomen upea metsäluonto ja kulttuuriympäristö. Reitti kuljettaa retkeilijää meren rannalta Virolahdelta metsien, mäkien ja peltojen halki Miehikkälään, aina Etelä-Karjalaan saakka. Retkeilyn lomassa voi myös hengähtää esimerkiksi Virolahden Bunkkerimuseossa ja Miehikkälän Salpalinja-museossa tai majoittua Harjun Hovin kartanomiljöössä.

Tuusulanjärvi

Kohteen nettisivut

Katso video

Tuusulanjärvellä ollaan suomalaisuuden lähteillä. Järven rannalle syntyi 1900-luvun alkupuolella ainutlaatuinen taitelijayhteisö, jonka jäseniä olivat mm. Jean Sibelius, Pekka Halonen ja Juhani Aho, joiden taiteilijakodit ovat avoinna yleisölle. Retkikohteena Tuusulanjärven alue tarjoaa myös hienot harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden. Kauniit maisemat ja hyvä pyörätie houkuttelevat n. 24 km kierrokselle järven ympäri. Järven ympäristössä on monia virkistysalueita kuten Sarvikallio, josta näkee taiteilijayhteisöäkin inspiroineen komean kansallismaiseman.

Äänestäjien kesken arvottiin kolme Retki-lehden vuosikertaa ja kolme Tunturivaellus-kirjaa sekä 10 kpl kahden hengen lippupaketteja GoExpoon 17.-19.3.2017. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

 

Tunturivaellus-kirja

Retki-lehti

 

GoExpo