Vuoden retkikohde 2019

Tämänvuotisen kilpailun teemana on maastopyöräilyreitit. Kilpailussa haetaan reittikokonaisuutta, joka koostuu metsäpoluista, ulkoilureiteistä ja hiekkateistä, joilla pyöräily on sallittu – ei päällystetyistä pyöräteistä. Reitillä pitää myös olla retkeilyä tukevia palveluita, kuten taukopaikkoja, pyöräily-ystävällisiä majoitusmahdollisuuksia ja mieluusti vuokraus- ja opastustoimintaa.

 

Vuoden Retkikohde

Vuoden retkikohde -finaalissa on 10 upeaa kohdetta Suomesta:

Fiskars Village Trail Center | Hossan kansallispuisto | Jämijärvi | Liminka | Poronpolku | Syötteen kansallispuisto  | Ukonniemi, Imatra | Urho Kekkosen kansallispuistoVedenjakaja-reitistöYlläs

 

Voittajakohde palkitaan Suomen Messusäätiön myöntämällä 5000 euron stipendillä sekä osastolla GoExpo-messuille 15.–17.3.2019. Voittaja julkistetaan messujen avajaispäivänä. Äänestysaika on päättynyt. Voittaja julkistetaan GoExpo-messuilla 15.3.2019.

 

Fiskars

Kohteen nettisivut

Katso video

Fiskars Village Trail Center

Fiskars Village Trail Center on pyöräilijän paratiisi. Yli 60 km:n pituiset ammattimaisesti rakennetut MTB-reitit tarjoavat eri tasoisia reittejä, aloittelijoista ammattilaisiin, ja nuorille on pump track.

Tarjolla on monipuolisia palveluja. Kesäisin vuokraamossa on laadukkaita maastopyöriä sekä tarvikkeita ja tarjolla on monipuolista kurssi- ja opastustoimintaa aloittelijoista harrastajiin. Lisäksi järjestetään erilaisia tapahtumia ja kilpailuja.

Ympärivuotiseen pyöräilyyn panostetaan ja osa reiteistä on tampattu talvisin auki Trail Groomer- laitteella. Lisäksi on myös hyvät mahdollisuudet hiekkatie- ja maantiepyöräilyyn. Kesällä 2019 viereiseen laskettelukeskukseen avautuu bike park.

Hossa

Kohteen nettisivut

Katso video

Hossa

Hossassa pyöräilijä voi viilettää neulaspolulla, nousta kumpuileville mäntyharjuille ja kierrellä kirkkaita vesistöjä. Välillä sukelletaan kuusikkoon, ajetaan juurakkopolulla ja taiteillaan pitkospuilla. Pyöräilyn lomassa voi jalkautua Värikallion kalliomaalauksille tai Julma-Ölkyn kanjonijärvelle. Neljästä merkitystä maastopyöräilyreitistä löytyy sopiva aloittelijalle ja kokeneelle veivaajalle. Metsätiet tarjoavat lisää vaihtoehtoja. Reiteistä pisin, Sininen Saavutus, 50 km, on palkittu IMBA Epic-tunnustuksella. Hossan kävijää palvelee luontokeskus, hotelli ja kioskikauppa. Tarjolla myös vuokramökkejä, vuokravälineitä ja ohjelmapalveluita.

Kuvat: Esa Turunen, Marjo Kämäräinen, Hannu Huttu

Jämijärvi

Kohteen nettisivut

Jämijärvi

Jämillä ulkoilijat nauttivat Hämeenkankaan helppokulkuisista mäntykangasmaastoista ja monipuolisista retkeilupalveluista: on laavuja, elämyskota ja keittokatos isoillekin ryhmille, 30 kilometriä merkittyjä reittejä muun muassa maasto- ja fatbikepyöräilijöille, patikoijoille ja hiihtäjille, lisäksi omavalintareittejä ja esteettömiä palveluita. Jämikeskuksesta löytyy matkailupalvelut monipuolisesta majoituksesta elämyksiin. Maastopyöriä myös vuokrattaviksi. MTB84-tapahtuma kokoaa vuosittain maastopyöräilijät yhteen.

Liminka

Kohteen nettisivut

Katso video

Liminka

Limingassa maastopyöräilijöille on tarjolla yli 100 km eritasoisia reittejä, joista voit valita itsellesi sopivimman tai yhdistellä reittejä. Maisemat vaihtelevat merenrannasta, peltoihin ja soihin, mäntymetsiin, hiekkakankaisiin ja harjuihin. Retkesi aloitat Liminganlahden luontokeskukselta, johon sinut vie myös julkinen liikenne! Keskukselta voit tarvittaessa vuokrata myös pyörän.

Reiteiltä löytyy jokaiselle jotain. Aloittelijalle Kurran lenkki, haasteita kaipaavalle Fatbike-reitti ja kestävyysurheilijalle kolme kuntaa halkova 84 kilometrin joutsenreitti. Reitit soveltuvat koko perheen ajettaviksi! Heijastavat reittimerkinnät takaavat, että et eksy – pimeälläkään! Reittien varrella on laavuja, joille voi pysähtyä syömään eväitä tai levähtämään. Fatbike-reitti pidetään auki myös talvisin ja sään salliessa pääset fatbikella myös meren jäälle.

Kuvat: Mika Kaivola, Mikko Savolainen

Poronpolku

Kohteen nettisivut

Katso video

Poronpolku

Poronpolun reitistölle tullaan jylhien metsien ja upeiden polkujen vuoksi kerta toisensa jälkeen. Reitit vaeltavat vaihtelevassa maastossa kirkasvetisten järvien ympäröiminä. Useat taukopaikat tulipaikkoineen palvelevat käyttäjiä ympärivuoden. Myös reitin sijainti lähellä pääkaupunkiseutua takaa mahdollisuuden piipahtaa rauhoittumassa ja nauttimassa luonnosta lyhyemmäksikin aikaa. Reitit soveltuvat niin aloittelijalle kuin kokeneelle ja haasteita hakevalle polkijalle sekä kulkijalle. Aivan Poronpolun reitistön varrelta löytyy majoitustilaa isommallekin porukalle, aina 50 hengen ryhmiin saakka. Lisäksi on mahdollisuus vuokrata polkupyöriä.

Kuvat: Aulis Lindfors

Syötteen kansallispuisto

Kohteen nettisivut

Katso video

Syötteen kansallispuisto

Syötteen upeasta polkuverkostosta muodostuu maastopyöräilijän paratiisi. Syötteen suurimpana valttina ovat erämaiset metsäpolut ja tykkymetsän siimeksessä kulkevat talvipyöräilyreitit. Matkailualueen muodostavat Pikku-Syöte, Iso-Syöte sekä Syötteen kansallispuisto. Alueen toimijat yhdessä luovat laadukkaat puitteet pyöräloman onnistumiseen. Suomen ensimmäinen pyörähotelli löytyy Syötteeltä. Reittien sinnikäs kehittäminen on onnistunut. Tästä todisteena minuuteissa loppuun myyty Syöte MTB -tapahtuma sekä alueelle yhä uudestaan palaava aktiiviharrastajien joukko.

Kuvat: Anu Ylisaukko-oja, Minna Koramo, Sini Salmirinne

Imatran Ukonniemi

Kohteen nettisivut

Katso video

Imatran Ukonniemi

Ukonniemen alueella on erittäin kattava yli 100 km:n polkuverkosto ja se tarjoaa Saimaan rantaharjujen ja nopeiden neulaspolkujen lisäksi myös teknisempää ajettavaa, kuten kivikko- ja juurakkopätkiä. Vapaassa käytössä olevalla laajalla Karhumäki Pumptrack -radalla voi harjoitella pyöränkäsittelytaitoja tai poiketa hetkeksi hyppimään lenkin lomassa. Nuotio- ja levähdyspaikkoja alueella on runsaasti, ja lenkin jälkeen voi pulahtaa Saimaaseen tai rentoutua alueen kylpylöissä. Alueen yli 4000 petipaikan majoitustarjonnasta löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto.

Kuvat: Heinon valokuva, Arttu Muukkonen

Urho Kekkosen kansallispuisto

Kohteen nettisivut

Katso reittikuvaukset

Urho Kekkosen kansallispuisto

Suomen toiseksi suurimman kansallispuiston, Urho Kekkosen kansallispuiston kairat ja tunturimaisemat avautuivat pyöräilylle pari vuotta sitten. Kesällä pyöräiltävää on lähes 250 kilometriä, sillä nyt on sallittua suunnata kaikille maastoon merkityille ulkoilureiteille Kiilopään huipun reittiä lukuun ottamatta. Talvipyöräilijöille pyöräiltävää on vielä enemmän, silloin voi pyöräillä kaikkialla muualla paitsi huolletuilla laduilla ja kansallispuiston rajoitusosissa.

Kuvat: Olli Järvenkylä, Pasi Nivasalo, Juho Niemelä

Vedenjakaja-reitistö

Kohteen nettisivut

Vedenjakaja-reitistö

Pieksämäellä sijaitsevalla vedenjakajalla saavat alkunsa niin Saimaaseen kuin Päijänteeseenkin virtaavat vedet. VedenjakajaReitistön luonto on yhdistelmä savolaista järvimaisemaa, kiehtovia kumpumoreenimuotoja ja ripaus ikimetsää. Vuonna 2017 kunnostetulla reitistöllä voi pyöräillä, vaeltaa, meloa ja leiriytyä vapaasti kymmenillä taukopaikoilla. Pyöräilyreittejä on yli 40 kilometriä. Lisäksi myös kävelyyn tarkoitetuilla reiteillä voi pyöräillä. Polut ovat pääosin helppokulkuista kangasmaastoa, harjua sekä pitkoksilla varustettua suota. Vuonna 2019 reittiverkostoon liitetään noin 40 kilometriä melontareittejä sekä kaksi uutta patikointikohdetta.

Kuva: Kimmo Peltonen

Ylläs

Kohteen nettisivut

Katso video

Ylläs

Ylläs on panostanut erityisesti ympärivuotisen pyöräilyn kehittämiseen. Gondoli kuljettaa kesälläkin maastopyöräilijät vaivattomasti 719 metriin asti, josta voi suunnata bike parkiin tai tunturin ympäri hienoa maisemareittiä pitkin. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja Ylläksen seitsemän tunturia mahdollistavat monipuoliset maastot ja alueen kylät tarjoavat hyvät palvelut ympäri vuoden. Alueella on kiinnitetty erityisesti huomiota reittikarttoihin ja digitaalisiin reittikuvauksiin www.yllas.fi:ssa. Uusin kehityskohde on talvipyöräily ja hoidettuja reittejä löytyy jo 100 km. Reitit huolletaan latujen tapaan ammattitaidolla joka lumisateen jälkeen.

Kuvat: Juuso Ritari / Metsähallitus

Äänestysaika on päättynyt. Voittaja julkistetaan GoExpo-messuilla 15.3.2019.

Äänestäjien kesken arvotaan:

– Calazo Förlag AB:n kirjapaketti (sis. kirjat Nuotioruokaa, Tunturivaellus, Vaeltajan tunturikasvio, Lumivyöry!, Nuuksion retkeilyopas)
– Retki-lehden vuosikerta (3 kpl)
– 50 euron lahjakortti Suomen Ladun Oittaan toimipisteeseen
– 5 kpl kahden hengen lippupaketteja GoExpoon 15.-17.3.2019

Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.