Vuoden retkikohde

Tämänkertaisen kilpailun teemana on geologiset kohteet. Kilpailussa haetaan luontoretkeilykohdetta, jossa voi tutustua merkityltä reitiltä käsin alueella sijaitsevaan ainutlaatuiseen ja merkittävään luonnonmuodostelmaan, kuten harjuun, kanjoniin, putoukseen tai hiidenkirnuun. Lisäksi alueella tulee olla ympärivuotisia retkeilypalveluita.

 

Vuoden Retkikohde

Vuoden retkikohde -finaalissa on 10 upeaa kohdetta Suomesta:

Hepoköngäs | Isokuru, Pyhä-Luoston kansallispuisto | Julma-Ölkky, Hossan kansallispuisto | Jurmo, Saaristomeren kansallispuisto  | Kevon kanjoni, Kevon luonnonpuisto | Kolin vaarat, Kolin kansallispuisto | Korouoman rotkolaakso | De Geer -moreenit, Merenkurkku | Rokuanvaara, Rokua Geopark | Yyteri

Bekanta dig med utfärdsmålen

Äänestys on päättynyt ja voittaja julkistetaan 2.3. GoExpossa.

 

Hepoköngäs

Kohteen nettisivut

Hepoköngäs – karelidien juuret putouksen kohinassa

Hepokönkään jokirotkossa kohtaavat maapallon vanhin arkaainen graniittikallio ja meren pohjahiekasta kivettynyt liuskekivi. Alueella on nähtävissä muinaisia tulivuoren tuhkapusseja.  Hepoköngäs on Suomen korkeimpia luonnontilaisia vesiputouksia, sen putouskorkeus on 24 metriä. Jokilaakson ympäristössä on lehtoja, lähdepuroja, lähteisiä korpia, lettoja ja tulvametsiä. Hepokönkäällä on 1,5 km pitkä geologinen luontopolku.

Palvelut: geologinen luontopolku, esteetön reitti, esteetön käymälä, tulentekopaikka, kesäisin kahvila.

Kuvat: Sirke Seppänen, Hannu Huttu, Mari Limnell

Isokuru

Kohteen nettisivut

Isokuru, Pyhä-Luoston kansallispuisto

Isokuru on Suomen syvin kuru ja yksi Pyhä-Luoston kansallispuiston suosituimmista kohteista. Jylhä kuru antaa mittakaavaa geologisiin mullistuksiin. Kuru on syntynyt jääkausien ja eroosion valtavista voimista ja polulla voi nähdä miljardeja vuosia vanhoja aallonmerkkikiviä ja konglomeraatteja. Isokurun kalliojyrkänteet ovat olleet myös metsäsaamelaisten pyhiä paikkoja. Erityissuojeltuun Isokuruun voi tutustua kesäreittiä pitkin, talvella sinne ei mene reittiä.

Kuvat: Anna Pakkanen, Tapani Vartiainen

Julma-Ölkky

Kohteen nettisivut

Julma-Ölkky, Hossan kansallispuisto

Julma-Ölkky on syvä murroslaakso, jossa kanjonin pohjalla liplattaa samanniminen tumma rotkojärvi. Jylhät, jopa 50 metriin kohoavat kallioseinämät reunustavat järveä. Kolme kilometriä pitkä järvi on kapeimmillaan vain 10 metriä leveä. Järven pohjoisosassa on holvimainen Pirunkirkko, jonka jyrkänteeltä ryöppyää alas Sateenkaarilähde. Julma-Ölkky kuuluu Hossan kansallispuistoon.

Palvelut: 2 päiväreittiä, riippusilta, laavu, näköalalava, tulentekopaikat

Kuvat: Mari Limnell, Laura Tokola, Elina Odé

Jurmo

Kohteen nettisivut

Jurmo lumoaa luonnolla ja historialla

Jurmon saarella saa tuntea olevansa pieni ihminen suuren ja hallitsemattoman meren keskellä. Saaren kärkiosat kuuluvat Saaristomeren kansallispuistoon. Suomen laajimmat kanervanummet kivikkorantoineen ovat hieno elinympäristö harvinaisille kasveille, hyönteisille ja linnuille. Saarella on neljä kivikehää, joita kutsutaan nimellä munkring eli munkinkehä. Nähtävyyksiin kuuluvat vanha tuulimylly, Jurmon hautausmaa ja kappeli vuodelta 1846. Sotahistoriasta kiinnostuneille on jäännöksiä venäläisestä lentoasemasta ensimmäisen maailmansodan ajalta. Kansallispuistoon kuuluu yli 2 000 mannerjään ja aaltojen muovaamaa saarta ja luotoa.

Jurmon kylä on asuttu vuoden ympäri. Saarella on kävelypolkuja, telttailualue ja tulentekopaikka sekä mökkimajoitusta. Satamassa on pieni kauppa ja kahvila. Jurmoon liikennöi yhteysalus Nauvosta, ja kesäisin järjestetään veneretkiä Nauvosta ja Kasnäsista.

Kuvat: Marja Hokkanen, Maija Mussaari, Laura Lehtonen

Kevon kanjoni

Kohteen nettisivut

Kevon kanjoni, Kevon luonnonpuisto

Kevon luonnonpuiston ydinalue on jylhä, yli 40 km pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä Kevon kanjoni, jonka pohjalla virtaa Kevojoki. Kanjonin äkkijyrkät kallioseinämät reunustavat pohjan harjukumpujen ja -selänteiden erottamia pieniä järviä ja lampia.

Kevon kanjoni on Suomen suurin kanjoni, ja sen maisemat ovat pakahduttavan kauniit. Erityisen kaunis on 26-metrinen Fiellun putous kanjonin lounaisosassa.

Luonnonpuistossa kulkee 63 km pitkä Kevon reitti vuoroin avotunturissa ja Kevon kanjonin laaksossa. Siitä erkanee Kuivin reitti Ruktajärvellä ja yhtyy uudelleen Fiellun putouksen koillispuolella.

Reittien varressa sijaitsee kolme autiotupaa ja parikymmentä tulipaikkaa.

Kuvat: Pasi Nivasalo

Koli

Kohteen nettisivut

Kolin vaarat, Kolin kansallispuisto

Kolin huipulla seisot Suomen vanhimmalla kallioperällä, muinaisen Karelidien vuorijonon jäänteillä. Aallonmerkkikalliot, kiviputoukset, lohkareluolat, valkoiset kvartsiittikalliot ja harjusaaret kertovat retkeilijälle tarinaa muinaisten mannerlaattojen liikkeistä, vuorijonojen muodostumisesta ja lukuisista jääkausista.

Koli tarjoaa vierailijalleen havainnollisen matkan halki vuosimiljardien ja maiseman syntyhistorian. Kolin kansallispuiston luontokeskus Ukon näyttely on tiivis tietopaketti Kolin geologiasta. Lähempää tuttavuutta alueen ihmeisiin pääset tekemään muun muassa ohjatuilla retkillä, kuten luolaseikkailulla 127 metrin mittaiseen Repouuron luolaan.

Kuvat: Miriam Pfaler

Korouoman rotkolaakso

Kohteen nettisivut

Korouoman rotkolaakso – jääputousten paratiisi

Posiolla sijaitseva 30 km pitkä jyrkkien seinämien rotkolaakso Korouoma on osa satoja miljoonia vuosia vanhaa kallioperän ruhjevyöhykettä. Lohkareisilta jyrkänteiltä kohisten laskevat purot jäätyvät talvella kymmeniksi lumoaviksi jääputouksiksi, joista voi nauttia jopa alkukesään saakka. Laakson pohjalla mutkittelee kuparinhohtoinen Korojoki; sen pohjoisrannoilla on kalkkipitoisen maaperän johdosta reheviä tulvaniittyjä ja lehtoja. Koronjään (5 km) reitillä voi nähdä Korouoman kolme näyttävintä jääputousta.

Palvelut: päiväreitti, autio- ja päivätuvat, kämpät, laavut

Kuvat: Olli Moisio, Minna Koramo

De Geer -moreenit, Merenkurkku

Kohteen nettisivut

Katso video

Merenkurkun de geer moreenit

Merenkurkussa maa kohoaa merestä maailmanennätysvauhtia. Merenkurkun kivikkoiset maisemat tarjoavat upeat puitteet monipuoliselle retkeilylle.

Alueen erityispiirteisiin voi tutustua esim. osallistumalla opastetuille risteilyille tai patikoiden luontopoluilla. Polkujen varsilla olevat opasteet kertovat alueen geologiasta, luonnosta ja kulttuurista. De Geer moreeniharjanteiden, karikoiden ja umpeen kuroutuvien lahtien maailmaa voi ihailla myös Svedjehamnin kalasataman näkötornista.

Kuvat: Ann-Britt Pada, Pekka Lehtonen

Rokuanvaara

Kohteen nettisivut

Katso video

Rokuanvaara, Rokua Geopark

Rokuanvaara on keskeinen osa maailman pohjoisinta Unesco Geoparkia. Siellä sijaitsee myös Rokuan kansallispuisto, joka suojelee alueen ainutulaatuista luontoa. Geologiasta ja jääkauden perinnöstä kertovat alueen harjut, dyynit, muinaisrannat, supat, karu kasvillisuus sekä kirkasvetiset järvet. Luontopoluilla voi ihastella valkoisena hohtavia jäkäläkankaita, Suomen syvintä suppaa, Syvyyden kaivoa, ja kiivetä Pookivaaran huipulle. Alueella on myös maastopyöräreittejä, latuja, esteettömiä kohteita ja se soveltuu hyvin lumikenkäilyyn.

Kuvat: Saara Airaksinen, Eeva Mäkinen, Metsähallitus

Yyteri

Kohteen nettisivut

Katso video

Yyteri on ikimuistoinen kohde, kansainvälisestikin tunnustettu Porin ylpeys. Kuusi kilometriä varpaat upottavaa, pehmeää hiekkaa auringonottoon ja merta silmänkantamattomiin. Elämys kaikenikäisille ja tekemistä riittää.

Golfaa, suppaa tai surffaa. Nauti hyvästä ruuasta, välipaloista ja virvokkeista terasseilla, ravintolassa tai 56 metrisessä näkötornissa. Voit yöpyä mukavasti hotellissa, leirintäalueella, lomakeskuksissa, mökeissä tai huoneistoissa.

Valtaisat hiekkadyynit, 15 luontotornia ja 30 kilometriä retkeilyreittejä takaavat ainutlaatuista nähtävää luontoa rakastavalle.

Kuvat: Armi Mäkinen, Visit Pori, Antti Mäkelä

Äänestäjien kesken on arvottu:
– Calazo Förlag AB:n kolmen kirjan kirjapaketti (sis. kirjat Tunturivaellus, Merimelonta ja Kuivaa ruokaa)
– Calazo Förlag AB:n kolmen kartan karttapaketti (sis. kartat Urho Kekkosen kansallispuisto, Hossa Kylmäluoma, Teijo Kemiönsaari)
– Kolme Retki-lehden vuosikertaa
– 10 kpl kahden hengen lippupaketteja GoExpoon 2.-4.3.2018

Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.