Skip to content

Vuoden retkikohde 2020 -finaali

Lue lisää kilpailusta

Teemana ympäristömyönteisyys

Vuoden retkikohde 2020 -kilpailussa haetaan ympärivuotista luontoretkikohdetta, joka on viime vuosina parantanut ympäristömyönteisyyttä esimerkillisellä tavalla. Ympäristömyönteisyys voi näkyä esimerkiksi jätehuollon ja lajittelun kehittämisenä, julkisten liikenneyhteyksien parantamisena, energian ja raaka-aineiden valintana ja säästämisenä, luonnon kulumisen vähentämisenä tai retkeilijöiden ohjeistamisena ympäristömyönteisiksi. Kohteessa tulee olla konkreettisia toimenpiteitä tehtynä ympäristöasioiden parantamiseksi.

Lue lisää kilpailusta

 

Vuoden Retkikohde

Vuoden retkikohde -finaalissa nähtiin 6 upeaa kohdetta Suomesta:

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueKotkan kansallinen kaupunkipuisto | Kurjenrahkan kansallispuisto | LähimetsäVallisaari| Ärjansaari

Voittajakohde palkittiin Suomen Messusäätiön myöntämällä 5000 euron stipendillä sekä osastolla GoExpo-messuille 28.2.–1.3.2020. Voittaja julkistettiin messujen avajaispäivänä 28.2. Äänestys on päättyi 2.2.2020.

 

Vuoden retkikohde -kilpailun 2020 on voittanut Kintulammi!
Lue lisää voittajasta

Kintulammi

Katso video

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue

Kintulammin alue on vuonna 2018 vihitty retkeily- ja luonnonsuojelualue Tampereen Teiskossa. Alueella on 16 kilometriä helppoja reittejä, joiden varrelta löytyy viisi tulipaikkaa, joista neljällä on uniikit, arkkitehtien suunnittelemat laavut. Alueen ominaispiirteitä ovat luonnonmukaisuus ja kierrätys; laavuihin on käytetty vanhoja savusaunoja, opastetolpat on hiillytetty lahoamisen estämiseksi ja reittimerkinnät on tehty keltamullalla. Täysin roskaton alue on tavoittanut kahden vuoden aikana yli 80 000 retkeilijää, joista suuri osa on nuoria, uusia luontopalveluiden käyttäjiä. Alueen saavutettavuutta on parannettu mm. syksyisten Luontonysse-kuljetusten avulla.

kuvat: Julia Kivelä ja Petri Mäkelä

Kotkan kaupunkipuisto

Kohteen nettisivut

Katso video

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto

Kotkan Kansallinen kaupunkipuisto on monipuolinen yhdistelmä luontoa, puistoarkkitehtuuria, historiaa ja rakennuskulttuuria. Puiston halki virtaava Kymijoki on Etelä-Suomen paras lohijoki. Voit meloa ja kalastaa tai pyöräillä ja lenkkeillä pitkin joen varren reittiä. Rohkeimmille on tarjolla niin koskiuintia kuin koskenlaskuakin. Kaupunkipuiston ytimen muodostavat kaupungin Green Flag -puistosertifikaatilla palkitut puistot. Niissä on kekseliäästi hyödynnetty kierrätysmateriaaleja ja hukkamaita. Vanha, pahoin saastunut öljysatama on muuttunut Katariinan Meripuistoksi. Sen nurmialueiden pohjasavi saatiin paikallisen kauppakeskuksen pohjatöistä ja pintamaa on kaatopaikalla muhinutta kompostimultaa. Kivirakenteissa käytetty mm. kivilouhimoiden sivukiveä ja Kotkan kaduilta poistettuja nupukiviä. Kesällä lampaat hoitava ruohonleikkuuta.

Kuvat: Caj Koskinen & Jukka Koskinen

Kurjenrahkan kansallispuisto

Kohteen nettisivut

Facebookissa

Kurjenrahkan kansallispuisto

Kurjenrahkan kansallispuisto tarjoaa läpi vuoden mainiot puitteet muutaman tunnin tai yön yli kestävälle retkelle. Suot tuoksuineen ja äänineen ovat tämän Etelän erämaaksi kutsutun alueen juttu; reiteillä pääsee nauttimaan joko luonnontilaisista tai menneiden vuosien aikana luonnontilaan ennallistetuista soista. Lyhyemmillä reiteillä on pituutta kaksi ja pisimmällä Vajosuon vaelluksella 30 km. Suosituimman Savojärven kierroksen kiertää kahdessa tunnissa. Reitistö on hyvin viitoitettu, polut helposti kuljettavia ja viikoittain huollettavat taukopaikat siistejä. Taukopaikoilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita ja kävijät kuljettavat tuottamansa roskan pois alueelta. Kurjenpesän alueella on myös esteettömiä palveluita. Kansallispuistoon pääsee julkisilla kulkuneuvoilla.

Kuvat: Laura Lehtonen, Hanna Ylitalo ja Jasmin Järvelä

Lähimetsä

Tutustu kohteeseen

Lähimetsä

Lähimetsä on ympäristöystävällisen retkeilijän valinta. Se on helposti tavoitettava, aina auki ja jätehuolto hoituu vaivatta. Suuri osa retkeilyn ympäristökuormasta aiheutuu matkustamisesta. Moniin retkikohteisiin ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla, joten on turvauduttava henkilöautoon.

Valitettavan monet retkikohteet kärsivät suurista kävijämääristä ja sen tuomista harmeista. Lähikohteiden suosiminen tasaa turistikuormaa ja vähentää retkeilyn haittoja. Jätteiden lajittelukin sujuu parhaiten kotiympäristön kierrätyspisteissä. Oma lähimetsä on tuttu ja turvallinen retkikohde, jonka puolesta on mukava myös talkoilla yhdessä.

Vallisaari

Kohteen nettisivut

Lisätietoa

Vallisaari

Retkelle salaperäisille saarille ja luonnon aarreaittaan pääsee lyhyellä laivamatkalla Helsingin keskustasta. Perillä odottaa satojen vuosien sotahistoria ja luotsien vanha kotisaari, ravintola ja useita kahviloita sekä pääkaupunkiseudun saariston monimuotoisin luontokohde. Lehtipuiden suojissa viihtyvät mäyrät, lepakot sekä linnut satakielestä huuhkajaan. Saaret ovat harvinaisten ketokasvien ja perhosten suojapaikka. Saariin tutustutaan vain merkittyjä reittejä pitkin ja eteläosa on suljettu matkailijoilta. Ympäristöystävällisyyttä lisää rakenteilla oleva vesi- ja viemäriverkosto.

Kuvat: Metsähallitus

Ärjänsaari

Kohteen nettisivut

Katso video

Ärjänsaari

Ärjänsaari, Oulujärven helmi, tunnetaan pitkistä hiekkarannoista, komeista rantatörmistä ja valoisista mäntymetsistä. Saariluontoa on suojeltu tekemällä Ärjästä roskattoman retkeilyn kohde ja ohjaamalla yöpyjät merkitylle telttailualueelle. Kesäkahvila on sähköistetty aurinkosähköllä, jolla myös retkeilijät voivat ladata kännykkänsä. Saaren itäkärkeen on kunnostettu lintujen pesimäalue. Muutamat onnekkaat pääsevät Ärjään kesäisin lammaspaimeneksi, lampaat puolestaan hoitavat lehtoalueen luontoa. Ärjään voi tutustua myös osallistumalla kesällä ympäristöteemaisille Ärjän taidefestivaaleille.

Kuvat: Harri Tarvainen

Äänestysaika on päättynyt 2.2.2020. Voittaja julkistetaan GoExpossa 28.2.

Äänestäjien kesken arvotaan:

• Calazon kirjapaketit (1 paketissa 2 kirjaa): Nuotioruokaa + Villin luonnon puuhakirja sekä Lumivyöry! + Nuuksion retkeilyopas
• Retki-lehden vuosikerta (3 kpl)
• 2 kpl 25 euron lahjakortteja Suomen Ladun Oittaan/Paloheinän toimipisteeseen
• GoExpo-messulippuja (5 kpl 2 lipun paketteja)

Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Lue lisää kilpailusta